IMG_2948-Kl.jpg

Missie en Visie

Al eeuwen lang leven paard en mens samen. Vroeger hadden we paarden nodig om ons te verplaatsen, om te vechten of om het land te bewerken. Inmiddels hebben wij ze hiervoor niet meer nodig maar blijven we ze houden in onze aanwezigheid. Ze hebben een enorme aantrekkingskracht en we willen nog steeds graag met ze samen zijn.  

Paarden staan, in vergelijking met ons, nog veel dichter bij de natuur. Ze reageren instinctief en authentiek. Een paard zit niet in zijn hoofd, denkt niet aan wat hij gisteren heeft gegeten of wat hij morgen moet doen. Een paard is bezig met het hier en nu. Dat betekent echter niet dat een paard niks onthoud.

Ik ga ervan uit dat een paard probeert te doen wat de mens vraagt. Krijg je iets anders dan je had verwacht, dan is je vraag misschien niet duidelijk of is dit fysiek of mentaal nu niet mogelijk. Paarden zijn ontzettend goed in het lezen van onze lichaamstaal. Wij luisteren naar het paard en proberen zo duidelijk mogelijk te communiceren zonder ''hard'' te worden. Om ons paard te motiveren moeten we zelf in balans zijn, fysiek en mentaal. We geven het goede voorbeeld zodat het paard ons zal begrijpen. 

 

Bij de lessen beginnen we daarom bijna altijd bij de houding en zit van de ruiter (Centered Riding), zowel in het zadel als op de grond. We creëren een goede basis houding waar je telkens weer naar terug kan gaan. Wanneer je basis houding goed is, ben je in balans, ''stil'' en zacht zodat je geen onnodige hulpen geeft aan je paard. Je leert rijden en bewegen vanuit je centrum. 

 

Door middel van (natural) horsemanship werken we aan de band tussen jou en je paard. Het is belangrijk dat we naast zacht, lief en aardig ook consequent zijn. Het paard is een kuddedier en altijd opzoek naar leiding. Zelf hou ik niet van het woord ''leider'' of ''leiderschap'' maar ik vind het wel belangrijk dat er grenzen zijn en dat we consequent zijn. Dit maakt dat je paard je kan vertrouwen en dat hij weet wat hij aan je heeft. Hij zal zich veilig voelen en graag bij je willen zijn. Ook leren we het paard zelf nadenken in spannende of moeilijke situaties. Dit zorgt ervoor dat hij spanning snel los kan laten zodat de emmer niet overloopt en dat hij moeilijke/nieuwe oefeningen snel begrijpt.

 

Naast horsemanship en Centered Riding, doen we ook het nodige aan het rechtrichten van je paard. Paarden zijn niet gemaakt om ons te dragen en daarom is het belangrijk dat we ze fit en sterk houden. Een paard is van nature scheef en verdeelt zijn gewicht ongelijk. Geen probleem voor een paard in de natuur maar wel wanneer wij op ze gaan rijden. We moeten er daarom voor zorgen dat paarden hun gewicht zo gelijk mogelijk verdelen en dat ze hun bovenlijn goed ontwikkelen zodat ze ons goed kunnen dragen! Op deze manier verminderen we de kans op blessures en houden we ons paard fit en gezond. 

Dit is dressuur vóór het paard i.p.v. met het paard.

 

Ik vind het belangrijk dat zowel ruiter als paard plezier hebben tijdens de les. Ik streef ernaar dat iedereen zich op zijn gemak voelt, zichzelf kan zijn en dat het veilig blijft. Op deze manier kan je het beste nieuwe dingen leren. We hebben nu eenmaal paarden omdat het leuk is en niet omdat het moet! 

IMG_2807-Kl.jpg
IMG_2582-Kl.jpg

Methode

Heel simpel, die heb ik niet. Ik pin mij niet vast aan een methode of een volgorde waarin iets moet. Een methode is namelijk; ''een vaste, weldoordachte manier van handelen om een bepaald doel te bereiken'' zoals dat zo mooi staat beschreven in het woordenboek. Ieder mens is uniek, ieder paard is uniek, iedere situatie is anders en iedereen heeft een ander doel. Ik bekijk dus altijd wat er nodig is en hoe we het gaan aanpakken. Wat is er op dit moment belangrijk? Natuurlijk haal ik ergens mijn inspiratie en kennis vandaan. Mijn basis is Centered Riding met nog een hele mengelmoes van andere methodes, trainers, instructeurs, stromingen, etc. waarvan ik heb geleerd. Ik gebruik hiervan de onderdelen waar ik mij goed bij voel en maak dit eigen. 

 

Wanneer je je blind staart op één methode verlies je je gevoel en luister je niet meer naar je paard en je hart.

 

In de lessen streef ik ernaar dat de lesklanten zelf oplossingen vinden. Hier begeleid ik je bij, stel ik vragen, geef ik uitleg of aanwijzingen. Ik laat je zelf nadenken, voelen en je gevoel volgen. Op deze manier leer je het meest en word je zelfstandig in het uitvogelen van de dingen die je tegenkomt. Ook als ik er niet ben.