top of page
Boomstronk

Een familieopstelling,
wat is dat nou eigenlijk?

Het 'hoe' en 'wat' van familieopstellingen

Op deze pagina ga ik je van alles uitleggen over familieopstellingen. Er zijn hier vele boeken over geschreven, er valt al van alles over te vinden op het internet en ook hierbij vind je verschillende stromingen en meningen.

 

Ik geef je de korte maar krachtige uitleg, vanuit mijn oogpunt, aan de hand van veel gestelde vragen.

Ben je geïnteresseerd in een familieopstelling? Dan ben je van harte welkom.

Wat is een familieopstelling?

Tijdens een familieopstelling ga je kijken naar het (onbewuste) effect van jouw (familie)systeem in verhouding tot een probleem wat je ervaart. Dit kan 1-op-1 met behulp van poppetjes, vloerankers en dieren of in een groep met representanten. Representanten zijn mensen die iets in jouw systeem vertegenwoordigen, bijvoorbeeld je moeder of een emotie. Op deze pagina ga ik uit van een familieopstelling in een groep met representanten. 

Een familieopstelling maakt de onderstroom van een systeem zichtbaar. Deze onderstroom is niet altijd goed zichtbaar maar ervaar je wel. Bij een systeem, in dit geval een familiesysteem, horen 3 wetmatigheden: 

  1. Binding: iedereen hoort er bij.

  2. Ordening: iedereen heeft zijn eigen plek.

  3. Balans: er is balans in geven en nemen.

Als 1 of meer van deze wetmatigheden niet in harmonie is, kan je hier last van hebben. Het stroomt moeizaam of niet. De impact van jouw systeem is er altijd, ook als je geen contact meer hebt met je familie. 

 

Wanneer is een familieopstelling nuttig?

Een familieopstelling is nuttig bij veel uiteenlopende klachten, problemen en thema's. Heel veel van wat je ervaart, heeft een bron in je systeem. Zelfs als je denkt dat het niets met je familiesysteem te maken heeft. 

Voorbeelden van klachten of problemen kunnen zijn:

In je relatie: Moeilijk relaties in stand houden, binding of verlatingsangst, altijd dezelfde soort mannen/vrouwen aantrekken.

Op het gebied van emoties: Je alleen voelen ook al heb je veel lieve mensen om je heen, buiten proportie woede of verdriet ervaren, je ongelukkig of depressief voelen, in een rouwproces blijven hangen.

Lichamelijk: Altijd moe voelen, lichamelijke klachten (zonder duidelijke oorzaak), (chronische) ziekten.

In het dagelijks leven: Jezelf wegcijferen, onzeker voelen, altijd voor andere zorgen, niet begrepen voelen, moeite met agressie of autoriteit. 

Op je werk: Stelselmatig in conflict zijn met leidinggevenden of collega's, kei hard werken, niet lang bij 1 baan kunnen blijven.

In je gezin: Zien dat de geschiedenis zich herhaalt bij je kind(eren), moeite hebben met de opvoeding.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van een situatie of patroon waarbij een familieopstelling nuttig kan zijn. Een familieopstelling doe je meestal je iets je op het moment heel hoog zit, als al langer last hebt van iets of wanneer iets een terugkerend patroon is. 

 

Hoe werkt een familieopstelling?

Hoe een familieopstelling precies werkt, weet eigenlijk niemand zeker. Er zijn meerdere theorieën over te vinden.

Maar ik kan je wel vertellen hoe het er ongeveer uitziet. Als vraagsteller vertel je kort waar je nu tegenaan loopt en waar je last van hebt. De begeleider kan hier aanvullend nog wat vragen over stellen. Dit "interview" duurt meestal niet heel lang. Zodra de hulpvraag helder is, worden er representanten uitgekozen. Deze nemen intuïtief een plek in in de ruimte, zo ontstaat de opstelling. 

Als representant kan je emoties, gevoelens en sensaties waarnemen bij jezelf. Dit zegt vaak iets over de persoon waarvoor je representant staat en het systeem. Aan de hand van deze informatie gaan we kijken wat er niet stroomt in het systeem. De vraagsteller neemt ook een plek in in de opstelling en er kunnen bepaalde interventies uitgevoerd worden zoals zinnen of bewegingen.

 

Hiermee brengen we beweging in het systeem en kan er ruimte ontstaan voor heling. Het is niet het doel van een opstelling om iets te veranderen of te fixen. Het belangrijkste is dat de onderstroom zichtbaar wordt. 

Ook is een opstelling niet te voorspellen. Het kan zijn dat je komt met een vraag over je huidige relatie en dat de opstelling uiteindelijk gaat over je afwezige moeder. De vraag die je stelt in het begin in slechts ''het begin''. De opstelling laat zien wat werkelijk van belang is om aangekeken te worden. 

Wat is het effect van een familieopstelling?

Kortgezegd zijn er 2 uitgangspunten bij het doen van een familieopstelling:

  1. Onzichtbare patronen worden zichtbaar gemaakt

  2. De realiteit wordt zichtbaar

Door door zichtbaar te maken wat er speelt in de onderstroom, ontstaat er ruimte voor heling. Je krijgt inzicht in dat wat tot nu toe verbogen was. Het effect van de opstelling kan je soms direct merken, soms pas na meerder weken of maanden en soms helemaal nooit.

Tijdens opstellingen werken we op zielsniveau, het onderbewuste. Het kan dus zijn dat je met je hoofd niets van de opstelling snapt, maar dat je ziel heel goed weet dat het klopt. Het effect is ook afhankelijk van jouw openheid. Hoe meer open je staat voor alles wat gezien wil worden, hoe groter het effect. Hoe meer weerstand er (nog) op zit, hoe minder je zal waarnemen. 

 

Een open blik, zonder verwachtingen is de beste houding voor het ondergaan van een familieopstelling. 

 

Tijdens een familieopstelling is het dus niet het doel om iets op te lossen of om ergens duidelijk antwoord op te krijgen. De begeleider is dienstbaar aan "het veld", niet aan de verwachtingen of hoop van de vraagsteller. 

 

Waarom zou je geen familieopstelling doen?

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen kan een familieopstelling helpend zijn in heel veel verschillende situaties en bij uiteenlopende problemen. Maar er zijn ook een aantal situaties wanneer een familieopstelling wellicht niet nuttig of helpend is.

?????????

 

bottom of page