Gewichtslimiet

''Poe! Een gewichtslimiet? Waarom dat nou weer?'' 

Paarden zijn prooidieren. Dit betekend dat ze in het wild laag in de voedselketen staan. Een paard zal dus niet snel laten zien dat hij ergens ''last'' van heeft. Zwakheden kunnen in het wild zelfs de dood beteken. Dit betekend dus dat ze ook aan ons niet duidelijk zullen aangeven dat iets pijn doet of in dit geval te zwaar is. Ze gaan dit pas aangeven als het eigenlijk al te groot of te laat is. Daarom moeten wij onze paarden beschermen. Wij moeten rekening met ze houden en zorgen dat ze niet onnodig hoeven te lijden. Ook leren wij hier de kleine signalen die een paard geeft niet te negeren, maar er iets mee te doen.

 

Dit betekend dus dat we voor onze rijdende ruiters een gewichtslimiet instellen. Op basis van de paarden hun gewicht hebben we voor ieder paard een eigen limiet berekend. Helaas hebben wij nog geen grote paarden, dat betekend dat je bij ons alleen kan rijden als je minder dan +/- 75 kilo weegt. 

 

Bij aanmelding en eens in de zoveel tijd zullen de ruiters worden gewogen. Dit kan voor sommige mensen moeilijk en confronterend zijn. Maar dit is niet om gemeen te zijn of om je te pesten. Wanneer blijkt dat je te zwaar bent zullen wij kijken naar je bouw, lichaamsbewustzijn en rijervaring. Het kan helaas voorkomen dat er besloten moet worden dat er niet meer (op een bepaald paard) gereden kan worden. Grondwerk les is en blijft mogelijk voor iedereen!

 

Heb je nog vragen? Neem dan contact op.

 

 

 

Zie artikel:

 

https://www.bitmagazine.nl/welzijn/te-zwaar-om-te-rijden/22366/