Je paardenoutfit

Wat moet je nou eigenlijk aan tijdens een les? Hoe hou je je warm in de winter en wat doe je aan wanneer je nog geen echt paardrijdspullen hebt? Dat en meer lees je op deze pagina. 

Veiligheid

Omdat paarden levende en onvoorspelbare dieren zijn is het belangrijk dat we ons veilig aankleden bij de paarden.

Op de grond:

- Dragen we dichte, stevige schoenen.

Wanneer we gaan rijden:

- Hebben we speciale paardrijlaarzen of jodhurs met chaps aan.

- Dragen we een passende goedgekeurde cap (Europese norm CE zie https://www.quus.nl/wat-is-een-veilig-paardrijcap/) op ons hoofd.

- Zorg je dat je geen loshangende kleding hebt zoals sjaals of grote sieraden zoals oorbellen en kettingen. 

Een bodyprotector is niet verplicht, liever niet zelfs! Een bodyprotector belemmert je bewegingsvrijheid en verhoogd hierdoor zelfs het risico op vallen. Voel je je hier echt veiliger bij dan mag dat natuurlijk wel. Een echte paardrijbroek is aan te bevelen omdat je hierbij geen schuurplekken van de naden krijgt. Ik geef de voorkeur aan een broek zonder leren zitvlak zodat je vrij kan bewegen in het zadel. Maar dit mag je natuurlijk zelf uitkiezen! Rij je toch liever in een normale broek, dan is dat ook prima. Zolang je hele benen maar bedekt zijn als je rijdt met zadel.  

Je eerste les

De meeste mensen hebben nog geen paardrijdspullen als ze beginnen met rijden. Dit is geen probleem, eerst maar kijken of je het echt leuk vindt! Zorg dat je een broek aandoet die goed aansluit maar niet te strak zit. Voor je schoenen of laarzen is het belangrijk dat ze een kleine hak hebben en dat het niet erg is als ze een beetje vies worden. Je naaldhakken kan je dus thuis laten! ;) Wij hebben verschillende caps te leen. Weet je zeker dat je blijft lessen, dan moet je je eigen paardrijdspullen aan te schaffen.  

Winter

Omdat we alleen een buitenbak hebben kan het soms erg koud zijn. Daarom is het belangrijk dat je je warm aankleed. Zorg ervoor dat je altijd handschoenen bij je hebt. Niks is vervelender dan koude, pijnlijke handen. Gewone ''magic gloves'' voldoen prima! Te dikke handschoenen zijn niet handig om mee te rijden. Hou hier rekening mee.

Naast je handen worden je tenen ook snel koud in de winter. Gewone paardrijdsokken zijn meestal te dun. Zorg dus voor goede warme sokken, zoals ski- of thermosokken. Een slimme en goedkope oplossing is plasticzakjes om je sokken in je laarzen. Dit houd je voeten extra warm! 2 paar sokken kan natuurlijk ook maar zorg ervoor dat dit niet te krap wordt in je schoenen. Als je je voeten niet meer kan bewegen krijg je het alleen maar kouder!

Een goede waterdichte winterjas is een must in de winter. Zorg dat je ook een hemd aandoet die je in de broek kan doen, dit houd je lichaamswarmte vast en houdt tocht tegen. Je kan ook een thermoshirt en broek aandoen onder je normale kleding. En trek laagjes aan zodat je altijd iets uit kan doen als het te warm is.

 

Is het niet heel koud maar wel kans op regen? Neem je regenjas mee! 

Zomer

In de zomer kan het soms erg warm zijn met al je paardrijkleding aan. Voor de veiligheid is het belangrijk dat we tijdens het rijden wel altijd onze cap, rijbroek, een shirtje en veilige schoenen aan doen. Tijdens grondwerk les mag je best een korte broek aan (of zelfs je bikini ;p) zolang je schoenen maar stevig zijn. Neem ook een flesje water mee zodat je tussendoor wat kan drinken.